16.12.07

El nou moviment de Miquel Roca demostra que "l'antiga" societat civil reacciona en el llindar de la seva desaparició

Curiosament, els humans tendim a reaccionar en el moment de "l'ocàs", com un animal ferit. No volem perdre els drets adquirits, la reputació treballada (o no treballada), els nostres privilegis. En els darrers mesos, la ASC (autodenominada societat civil), reacciona des del fons de l'anonimat més profund en què s'havia sotmès en la última dècada. Encara no sabem què pot sortir d'aquesta reacció "a la Ronaldinho", sortint des de la banqueta. La meva intuició és que potser ens porti a algun lloc però que no sigui el factor determinant de la reacció en conjunt de Catalunya. Segueixo pensant aquests dies en què la ASC tem per la pèrdua de lideratge no pas de Catalunya, sinó del grup que representen (cercles, comités, etc ... , és a dir, "l'aparell" de la ASC). I segueixo pensant també que és la Catalunya dels nous emprenedors, el lideratge dels quals aflora d'una altra manera, més discreta, més a través de l'eficiència, i també la Catalunya de la immigració recent, aquests són qui realment estan donant l'impuls al país. Tot i això, esperem recollir alguna cosa bona dels seniors com Miquel Roca.

Segons informa aquest diumenge El Mundo, "Roca impulsa un movimiento cívico para acabar con el derrotismo". Pàgina 27, Catalunya

12.12.07

Esquerra dóna un pas molt timid cap al sobiranisme integrador

La inclusió del castellà en la campanya de comunicació d'Esquerra per a les eleccions generals d'Espanya ha estat un pas molt tímid. Només un testimoni d'un jubilat de 75 anys, donant una imatge molt acotada del que avui representa l'independentisme, i per tant, mantenint el sectarisme lingüístic. No perdem de vista que la immigració llatinoamericana pot ser l'alimentadora del sobiranisme, però només si viuen en un país avançat, que els millora significativament el seu benestar i que és inclusiu culturalment. La població d'origen "latino" tindrà en els propers anys un impacte electoral similar al que ja té als Estats Units. Esquerra ha de tenir l'altura suficient per recollir les demandes i preocupacions d'aquest sector dels ciutadans. Sí que trobo molt encertat que el missatge global de la campanya se centri clarament en la independència, amb un conjunt de "raons de determinades persones per demanar la independència". D'aquesta manera Esquerra s'apropia del posicionament de mercat que havia anat cedint en els últims anys.

7.12.07

Company Profile: Artificial Solutions

Barcelona-based Artificial Solutions is a world's leading company in language-based communications. Artificial Solutions helps customer-oriented companies to optimize their customer service through a streamlined relationship. Its most famous suite product is an interactive assistant which is used by companies like IKEA.


See examples of interactive assistants developed by Artificial Solutions

3.12.07

Desacertada editorial de El País, que situa al "periódico global" en la esquina más rancia de la demagogia

"Unas 125.000 personas saltaron el sábado a la calle, a una manifestación convocada en protesta por el caos ferroviario que sufre el área metropolitana de Barcelona. Pero a muchos de los asistentes de buena fe y hartos de ese colapso, les dieron gato por liebre: la manifestación se olvidó de los trenes para transmutarse en una exaltación del independentismo."

"Resultó especialmente patético observar al ex presidente Jordi Pujol marchar delante de una cuatribarrada con la estrella secesionista, y comparar esa imagen con su trayectoria de décadas. Ya dijo su antecesor, Josep Tarradellas, que en la vida uno se lo puede permitir todo, salvo el ridículo."

Leer editorial entera

22.11.07

Segons el professor de Stanford JR Resina "ens han encolomat un model Barcelona que és patètic".

El prestigiós lingüista realitza una brillant reflexió sobre la descatalanització de Barcelona i apela al factor de la immigració com la última clau per recomposar el país. "La voluntat de descatalanitzar el país és antiga ... La represa constitucional no ha suposat un trencament amb aquella política. Més aviat ha estat un canvi d'estratègia amb efectes més perniciosos, perquè aconsegueixen els objectius sense declarar-los ..."

Entrevista sencera a Vilaweb

Pàgina del professor Resina a Stanford

21.11.07

¿Por qué no os calláis?

Seguint amb la paròdia dels recents esdeveniments a Xile, em vé al cap aquesta ja mitíca expressió quan penso en organitzacions com el Cercle d'Economia. Com apunta avui a Expansión (en paper, pàg. 8) Martí Saballs, la Catalunya emprenedora es dedica "a treballar i no a fer a documents de reflexió sobre el que hem fet malament". També Joan Font, dels supermercats BonPreu, afirmava ahir a ESADE que dels 16 membres del consell del Cercle, "només 4 es juguen els seus diners en l'empresa". Per sota de la Catalunya de la hiperestructura i de la cada vegada menys influent burgesia, hi ha una altra Catalunya amb empenta, una Catalunya d'immigrants i "expats" que estan duent a terme noves iniciatives innovadores.

20.11.07

El nuevo independentismo cívico

"Soy una 'nouvinguda' que aterrizó por estas tierras hace ya tres años ... Cuando debes coger el tren, cuando pagas un peaje, cuando tienes un generador al lado de casa o incluso cuando te llaman insolidario fuera de Catalunya hace que realmente que una se plantee las ventajas de estar en un país que te expolia, te menosprecia y además, en muchos medios de comunicación, te insulta. A mi, realmente, me convendría más una Catalunya sin España, y repito, que lo digo por el futuro de los míos. "

Leer carta entera en La Vanguardia

5.11.07

Alfons López Tena afirma que "España tiene mucho a ganar con un Estado catalán"

"Tras treinta años de democracia estable, sólidamente anclados en la Unión Europea y el euro, impensables los golpes de Estado, integrados en la globalización y prósperos, es hora de hacer balance sobre si le conviene a Catalunya seguir en España. Salvo efusiones líricas, amenazas gonadales y acusaciones de delirio psiquiátrico (idénticas a las practicadas por la dictadura soviética), no se oye en España argumento alguno que justifique la dependencia de Catalunya. Los unionistas catalanes, salvo una cierta apelación a la resignación y la rutina, tampoco razonan, incluso recurren crecientemente al escarnio y la amenaza, aquí más próximos a los usos de la dictadura maoísta." Seguir llegint article aparegut a Público.

2.11.07

Antoni Abad, president de Cecot, pronuncia un discurs d'estadista a "La Nit de l'Empresari" i pren el lideratge de la societat civil

"La informació és un dret dels ciutadans, però, abans, una obligació dels polítics. Ha passat un any des de la darrera Nit i les balances fiscals segueixen sent un misteri. Però la llista de secrets és més llarga. L'actuació territorialitzada de l'agència tributària, o la informació periòdica de la inversió pressupostada i executada de l'administració central a Catalunya o els comptes d'Aena individualitzats per aeroports, són alguns exemples. Però quina qualitat de democràcia tenim!!"
...

"La globalització ens exigeix més a tots ... Catalunya necessita urgentment alinear totes les seves forces econòmiques i polítiques per encarar els reptes que té davant. En termes de país, hem de pensar i actuar plegats. La intel.ligència i la unitat són els nostres únics recursos, .., per fer realitat un país atractiu, que ens agradi. Una Catalunya d'excel.lència".

1.11.07

Company Profile: Fluidra

Fluidra, the Sabadell (Barcelona)-based multinational, is the world's leading company in use of water in pools and irrigation fields. With over 3,000 employees in 30 countries, Fluidra reported revenues of €390 M in the last year. Yesterday, the Catalan multinational went public with a successful IPO which set its market value at almost €750 M. Today, more than 25% of swimming pools built annually use Fluidra products.

30.10.07

El mite de Jaume I

Una biografia sobre Jaume I demostra una vegada més que les teories identitàries de l'independentisme es desmunten només fent l'esforç de comprendre mínimament la història. Jaume I, figura trascendental en la península ibèrica, no és el pretés ídol de la pàtria. Fem independentisme civil, no mimetitzem els errors dels nacionalismes del s.xx com l'espanyol.

28.10.07

La Vanguardia cierra filas ante el avance del soberanismo

Leo en La Vanguardia en papel (primeras tres páginas de información política) que, según una encuesta realizada a 800 catalanes, un 45% estaría a favor de la celebración de un referendum por la independencia, como plantea Carod. Un 40% está en contra y el resto no lo ven claro todavía. En el caso de celebrarse, un 30% votaría a favor de la independencia, mientras un 38% votaría en contra. El resto, o no votaría, o votaría en blanco, o no se define. Destaca el voto favorable a la independencia de un 9% de los votantes del PP. La Vanguardia, a pesar de la evidencia de los resultados titula que "la mayoría no está de acuerdo con el referendum ni con la independencia". El conde cierra filas.

(No logro encontrar la encuesta en la red).

Serà "Pujol II de Catalunya" qui obri l'era independentista de CDC?

Sens dubte, la posició de CDC en els propers mesos serà clau per afrontar amb garanties la via sobiranista. Un partit instal.lat en el dubte, en la por, en l'ambigüetat, que afronta una oportunitat històrica per "civilitzar-se", acostar-se a la ciutadania, abandonar el misticisme i apostar pel sobiranisme civil. Les últimes declaracions del nou portaveu, Oriol Pujol, obren una nova via.

Rubert de Ventós, far ideològic de Puntcat, torna a sentar les bases de l'independentisme civil a "El País"

"Yo diría que el peligro o tentación integrista es menor allí donde la identidad de la gente viene definida por el mayor número de variables, que he llamado las 5L: Land, Language, Lord (Dios), Landscape, Law. Por el contrario, las identidades monográficas resultan más proclives a la deriva fundamentalista: si una persona es de Vic, católica, del Barça, excursionista, nacionalista,..., la suya no resulta ser una identidad; es una simple redundancia. ¡Si al menos le hubiera dado por ser del Español! Yo estoy por una Cataluña independiente, no por una Cataluña redundante"

Text sencer a El País

22.10.07

C.Blocher won't avoid us making comparisons to Switzerland

I will keep using Switzerland as a benchmark in terms of industrial development, national and cultural diversity and quality of living. Despite the SVP broad victory in yesterday's election. Is Christoph Blocher the real black sweep among the Swiss?

18.10.07

Alberto Boadella afirma que "España ha perdido Cataluña"

El dramaturgo dice que "los catalanes ya no volverán a tener un sentimiento de interés por España". Se queja tambien de que la presencia de la cultura y la literatura catalanas en Frankfurt "ha sido un akelarre provinciano" y "un show para unos cuantos mamones del establishment catalán".
Boadella ha sido premiado recientemente por su ensayo "Adiós Cataluña"

Ver entrevista completa publicada en Expansión.

14.10.07

Una visión sesgada que no cesa

"Esta exitosa operación cultural ha quedado, sin embargo, seriamente empañada por una mala gestión política. Las instituciones encargadas de preparar el programa oficial y de realizar la selección de invitados han irritado a muchos escritores catalanes, a los que escriben habitualmente en castellano y al propio responsable de la feria. Estos gestores institucionales han transmitido la impresión de que la cultura catalana en catalán no está en condiciones de presentarse en el ámbito internacional si no es a través del apoyo (e incluso las argucias) del poder político, empeñado en ocultar y excluir la cultura catalana en castellano. Ha resultado, así, que la presencia de los escritores catalanes en Francfort se ha podido confundir con una exótica rareza cuya exhibición se debe no a su valor literario, sino a su supuesta condición de fenómeno singular y legitimador de reivindicaciones políticas."

Leer editorial completo de El País, "Catalanes en Frankfurt", publicado el domingo 14 de octubre

12.10.07

Els Jocs Olímpics de la cultura catalana

Aquest és "l'efecte Frankfurt". Estic convençut que la cita de la Buchmesse marca una fita per la cultura catalana. Els que hi estem vinculats, hem d'aprofitar aquest esdeveniment per potenciar-la, per imprimir-li caràcter guanyador i per despolititzar-la. Algú es preguntarà pel sentit "d'imprimir caràcter guanyador" a una cultura. En el fons, vull dir normalitzar-la i desproveïr-la del victimisme i el folklorisme associats a determinades formes de fer política. Frankfurt ens posa a la pole position. Aprofite-m'ho. Quim Monzó ha estat el nostre "Cruyff" particular.

10.10.07

Lombard Odier obre oficina a BCN


Lombard Odier Darier Hentsch & Cie, el legendari banc privat de Ginebra, obre oficina a Barcelona. D'aquesta manera confirma que Barcelona és un mercat emergent per a la banca privada. Aquest fenomen respon al perfil sociològic d'una ciutat cada vegada més "a la suïssa": conservadora i amb famílies de patrimonis elevats.

9.10.07

Ciudadanos incoherentes; Govern partidista

El pasado domingo, día 7, mediodía, en plaza Urquinaona, manifestación convocada por Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, partido que defiende la expulsión del espacio público de los elementos identitarios. Sin embargo, en esa misma manifestación, una cincuentena de banderas españolas y catalanas, todas ellas de gran tamaño, pueblan el centro de la plaza. Ciudadanos incoherentes, que necesitan los símbolos para reafirmar su identidad. Por otro lado, vivimos estos días la culminación del necesario Pacte Nacional per l'Habitatge, en el que una vez más no hay consenso en un ámbito tan estratégico para un país como Catalunya. Siendo conscientes de las dificultades que tanto PPC como CiU habrán puesto para alcanzar un acuerdo, la obligación del Govern es la de legislar e implementar para la mayoría. O intentarlo. Ciudadanos incoherentes, gobiernos ineficaces.

6.10.07

Provincians amb dèficit nacional

Oriol Bohigas, entrevistat per Ramon Colom a "Millenium": "Els catalans no estem en decadència cultural, com diu Ramon Tremosa (l'economista R. Tremosa afirma que "tenim més dèficit cultural que no pas fiscal")". En realitat, segons Bohigas, "l'únic que tenim és dèficit nacional". "Els catalans som uns provincians que només deixarem de ser provincians quan resolem el dèficit nacional".

5.10.07

Barcelona, ciutat "controlada per cacics"

Aquesta és una de les raons per les quals, segons Xavier Roig, la ciutat no ha aconseguit, entre d'altres projectes, assumir el rol de tenir un aeroport que operi com a hub internacional.

3.10.07

French Catalonia: mountains of potential

Financial Times points out how important this region is becoming for the whole Catalan nation, not only in terms of tourism or wine production, with hot spots such as Collioure, but also in terms of technology development (solar power and wind energy industries). I would like to emphasize again on the relevance of the French Catalonia. Southern Catalonian politicians should leave their obsession with Valencians and turn their attention to the upper tip of the country, whose potential has no doubt and whose eagerness to approach a metro mogul like Barcelona makes them our perfect ally.

AENA, una vergüenza

Sin entrar en el juicio sobre el reparto de la T-Sud, ya que no dispongo de la información suficiente, AENA ha sacado a relucir una vez más un método de gestión más propio de la Unión Soviética de los años 60 que de la Unión Europea del s.XXI. Un modelo de decisión absolutamente opaco, en el que en ningun momento hemos podido conocer cuáles eran las ofertas que presentaban las alianzas, como sucede habitualmente en un proceso de "OPA" en el sector financiero. Y un modelo de decisión totalmente arbitrario, sin tener en cuenta el valor de la opinión de los grupos de interés locales. Por último, unas autoridades políticas locales que tragan lo que sea. Todo les parece correcto y que fomentará el crecimiento del aeropuerto y de la ciudad. No hay criterio, quizás por incompetencia. Y sobre todo, no hay transparencia en ninguna de las partes.

2.10.07

Catalunya ja té International Advisory Board

Format per Isak Andic, Artur Carulla, Guillermo de la Dehesa, Marc Ingla, Yang Lan, Peter Lorange ("dean" de IMD), Francisco Lorenzo, Andreu Mas-Colell, l'omnipresent Pedro Nueno, John Quelch (de la HBS), David Risher (a qui La Vanguardia situa com membre de la University of Washington, però s'oblida de què fou fundador d'Amazon i és membre del Int' Advisory Board d'ESADE), Leopoldo Rodés, Narcís Serra i Jerry Wind (Wharton).

Molt bona iniciativa. Aplaudim l'alta presència d'escoles de negocis de primer nivell. Si a més fan servir la seva capacitat d'influència, donarem un pas endavant per situar Catalunya al món.

28.9.07

Iniciatives globals: Pildo Labs

Pildo Labs, empresa de software per al sector aeronàutic, fundada i basada a Barcelona. Els seus fundadors, Fernando Núñez i Santiago Soley, van iniciar el 2001 un projecte de la Catalunya del sXXI.: el disseny i la validació dels sistemes de navegació per aviació. Avui, Pildo Labs, amb un volum de negoci de €1.5M, ha extès la seva activitat de R+D al camp de la consultoria, creant el màxim valor per al sector aeronàutic més enllà del disseny de les aplicacions.

Veure altres iniciatives globals

26.9.07

La Vanguardia se envalentona y se define

El medio de comunicación del Conde resbala en su editorial y se alinea con El Mundo. Confunde la quema de fotografías, acto execrable (las del Rey o las de los que no somos Reyes) con plataformas como la promovida por "los López", que desde una posición democrática y razonada intentan vestir de fundamento juridíco y económico las aspiraciones soberanistas.

"La comprensión o el silencio que han rodeado la quema de fotos del Rey en Girona y la conversión del engreído treintañero incendiario en mártir de una supuesta España represora son el último capítulo de un bochornoso serial ideológico. Protagonistas de tal serial son las plataformas independentistas - que obtienen un tratamiento periodístico muy por encima de su representatividad- y algunos personajes pintorescos: aquel celebrado actor que no consigue diferenciar los ingeniosos balbuceos de su personaje televisivo de la lamentable charlatanería de sus mítines; o aquel destemplado jurista que ha conseguido notoriedad denunciando a un Estado de cuyo aparato participa."

"Este soberanismo visceral acostumbra a reclamar del Estado español, con grandes aspavientos, el pleno reconocimiento de la pluralidad interna, pero es incapaz de reconocer, siquiera de respetar, la enorme pluralidad que anida en la compleja y cambiante sociedad catalana. La desacomplejada parcialidad con que desde los medios públicos se comentan los acontecimientos deportivos es el ejemplo más popular de la falta de respeto a la pluralidad catalana. La visión despectiva de las selecciones españolas o el tradicional barcelonismo de estos medios, ya de entrada discutible (según las estadísticas, un 40% de los catalanes son forofos de otros equipos), ha derivado en los últimos años en inaceptables formas de antimadridismo"

Fragmentos de la editorial de La Vanguardia publicada el Lunes 24 de Septiembre

20.9.07

Catalunya, destí de delegacions? Hem après alguna cosa?

La Cambra de Comerça publica un informe sobre el volum d'empreses estrangeres que tenen radicada una seu a Catalunya i ho compara amb el total (d'Espanya). Per percentatges, els països amb més inclinació per Catalunya en establir la seva seu o delegació són Canadà i el Japó. Catalunya concentra més del 70% de les seus d'empreses d'aquests països a Espanya. En el cas de França, Alemanya i els EUA, el percentatge supera el 60%. Les xifres m'han sorprès (per elevades). Si parléssim de volums de negoci, naturalment, es podria capgirar la truita. Però ara ja no és hora de parlar de "delegacions". N'hem après alguna cosa? N'hem incorporat la innovació suficient a les nostres empreses?. Ara toca parlar de les empreses catalanes.

19.9.07

"Ya no quiero queso; sólo salir de la ratonera"

"Éste es el escenario que me aparece hoy tan necesario como inviable, tan imprescindible como imposible. Del sueño en un Estatut de corte bilateral, votado por nuestro Parlament, hemos despertado ante la cruda realidad de tener que seguir mendigando una infraestructura de más, un peaje de menos, una balanza fiscal equitativa, por el amor de Dios. El equilibrio de fuerzas y nuestra capacidad de negociación con España no parecen dar mucho más de sí. "

Article complet del filòsof Xavier Rubert de Ventós a El Pais

18.9.07

Inmigración y Cataluña independiente

"En el fons, si ho sabem explicar, els més interessats en la hipòtesi del 2014, els més interessats a votar per la independència, són els immigrants que estan arribant perquè, just acabats d'arribar, tenen l'oportunitat de passar a formar part d'un país nou. I en un país nou, no n'hi ha, d'immigrants. És nou per a tots. Això vol dir construir una nova cultura per a un país nou. Catalunya i la seva cultura no està predeterminada per ningú."

Joan Manuel Tresserras, Ministro de Cultura del Gobierno de Cataluña

Ver entrevista completa

17.9.07

El cluster de les escoles de negocis

ESADE, per segon any consecutiu, número 1 del món en el ranking dels millors programes MBA, segons The Wall Street Journal. El ranking, basat en l'enquesta que es realitza a més de 4,000 empreses de tot el món, consolida el cluster d'escoles de negocis amb seu a Catalunya. TWSJ destaca que a ESADE no es promou la "cutthroat competition among peers", sinó que es proveeix d'eines per saber treballar en equip. També l'IESE ocupa posicions destacades en alguns dels ranking internacionals de més prestigi, i EADA ha accedit recentment en els top100 d'alguns rankings com The Economist i Financial Times. Un cluster que hem de cuidar i potenciar.

14.9.07

Sobre la soberanía fiscal

Según informa hoy The Wall Street Journal, la UE y Suiza vuelven a tener fricciones por las ventajas fiscales a nivel corporativo (no las rentas individuales) que ofrecen algunos cantones suizos como Zug. Según la UE, este hecho genera grandes ventajas comerciales para Suiza. Recientemente, Kraft Foods y Procter & Gamble han trasladado su sede europea a Suiza. La UE se olvida de otros dos casos flagrantes: Irlanda y el País Vasco.

13.9.07

Fastest Cities

Fast Company Magazine has selected the 30 urban centers which are shaping our future, in terms of innovation, technology, business development or culture. Barcelona was included in the list thanks to its orientation to culture and design. London, Berlin, Stockholm and Tallinn were also ranked in the list.

Iniciatives globals - Duplex Marketing

En aquesta secció us aniré informant periòdicament d'iniciatives empresarials o socials sorgides a Catalunya, amb vocació de lideratge global i sovint no massa conegudes en el propi país.

Duplex Marketing és una empresa de marketing promocional fundada a Barcelona fa cinc anys per Juan José Rodríguez, antic alumne d'ESADE. Avui és líder en el marketing promocional basat en solucions tecnològiques i té vocació global, amb períodes d'activitat des de San Francisco, California. Duplex va ser mencionada fa 2 anys per Seth Godin com una de les empreses més innovadores del món en el seu camp. Juanjo Rodríguez edita diàriament el blog de marketing promocional més llegit del món en llengua espanyola.

12.9.07

Sobre las naciones

"There's less than 50 percent chance that the United States will exist as a nation by the middle of this century. And that is actually a good news."

Paul Saffo, futurist, Stanford
2007

11.9.07

Tomemos la iniciativa

Los países y las sociedades que se toman en serio a sí mismos, en el plano de la responsabilidad individual y tambien desde el punto de vista de la organización de lo colectivo, dejan a un lado el victimismo por razones simplemente evolutivas. El victimismo no es rentable y además resulta psicológicamente letal, porque realza el sentimiento de culpabilidad de los que no piensan como tú. Los políticos catalanes deben tomar la iniciativa. Tomar la iniciativa implica asumir riesgos, pero tambien normalizar el país. La propuesta de Carod de un referendum para el 2014 positiviza la dinámica del pais. Como afirma Ramon Sangüesa en su blog, estamos en un momento "coctelera" en el que pueden redefinirse paradigmas en Cataluña. La soberanía (independencia) ya no es un mito. "punt.cat" recoge el testigo del trabajo realizado desde hotelcatalunya con un más decidido perfil soberanista, con una expresión muy clara: "queremos que Cataluña sea la nueva Suiza europea".